2015/03/02

Hogyan éld túl a nehéz időszakokat a suliban!

Na, most mint gyakorlott felvételiző, aki három hónapja mást sem csinál, minthogy arra készül/azon veszt részt, azt hiszem, tudok tanácsot adni abban, hogyan éld túl a húzós időszakokat a suliban! :) Merthogy én még elvileg élek. Elvileg. Te-hee :D

A könnyű tanulás érdekében vázlatpontokba szedem a lényeget:

NUMBER ONE: MIT CSINÁLJ TANULÁS KÖZBEN:

Hát, tanulás közben mindenképpen fontos, hogy csak is kizárólag tényleg a tanulnivalóra koncentrálj. "Oh, mit is mondott az a cuki fiú ma nekem? Ó, igen, megvan! Megdicsérte a pólómat! Akkor ezt azt jelenti, hogy kezdhetem szervezni az esküvőnket?" Á-á. Nem azt jelenti, viszont az tuti, hogyha így folytatod, akkor holnap egyes lesz a dogád!
Tippek: 
  • Jutalmazd meg magadat, ha sikeresen megtanultál egy kisebb anyagrészt! Mondjuk fejezetenként vagy hosszabb bekezdésenként egyél meg egy falatot a kedvenc nassolni valódból. Nem ajánlom a túl egészségtelen dolgokat, főleg nem, ha sok fejezetben áll a tananyag, nehogy aztán még ráfogd a tanulásra, hogy azért zabáltad tele magad egészségtelen cuccal, mert ez inspirál. Válassz egészséges nasit, mondjuk banáncsipszet, az tök finom.:))
  • Használj kiemelőfilceket, különböző színű tollakat már jegyzeteléskor! Ez nekem sokban szokott segíteni, és szerintem ezzel minden vizuális típusú ember így lesz.
  • Ha meg nem vizuális típusú vagy, akkor tudom ajánlani egy másik bevált módszeremet. Ez mondjuk inkább ilyen szóról-szóra megtanulandó szövegekhez jó, de mindennel ki lehet próbálni. Na, szóval: vedd fel hangrögzítőre a telefonodon ahogy felolvasod az adott verset/novellát/bármit, aztán hallgasd vissza sokszor egymás után, és kezd el te is mondani a saját felvett hangoddal együtt a szöveget, miközben még pluszban olvasgatod is a könyvben. Ez, ha összeszámolod 3x gyorsabb, mintha csak simán magadban olvasgatnád. Mert 1, olvasod, 2, mondod, 3, hallgatod. Én így legutóbb öt perc alatt megtanultam egy négy versszakos verset, de olyat is szoktam például csinálni, hogy csak hallgatom, aztán mire kiérek otthonról a tíz percre lévő buszmegállóba, már tudom. :) Tök jó. :)
  • Szadista módszer magaddal szemben, de csak emlékeztesd rá magad, hogy mi lesz veled, ha nem sikerül másnap a doga. Úgy érzed, nagyon nincs kedved tanulni? Inkább tojnál az egészre? "Basszus, ha ez rosszul sikerül, akkor már nem lesz meg év végén a jobb jegy." "Akkor feleslegesen hajtottam eddig egész évben, ha ezzel az egyel lerontom." És most, hogy rettegsz a dogától, sokkal inspiráltabb leszel arra, hogy végre nekiláss tanulni. :D




NUMBER TWO: MIT NE CSINÁLJ TANULÁS KÖZBEN:

Valószínűleg a legnehezebb része a dolognak a legtöbb embernél nem az, hogy mit csináljon tanulás közben, hanem hogy mit bírjon ki, hogy ne. Íme egy lista:
  • Ne kezdd el lecsekkolni a kedvenc sztárjaid Instagram-ját, Facebook-ját, Twitter-jét, Snapchat-jét, Tumblr-jét, meg az egyéb többit se, aminek még csak a létezéséről sem tudok. :D A legjobb, ha drámai döntést hozol, és most figyelj!! Kikapcsolod a wifid. :O *sóhajtás* De komolyan, ezekkel egy csomó felesleges időd elmegy. És igen, bagoly mondja verébnek..:D De nekem is ezt kéne! :D
  • Ne kezdj el csetelni, mert annak sosem lesz vége. Mondd meg mindenkinek, hogy most menned kell egy kicsit, este majd még leszel, stb. Bagoly-veréb már megint, de akkor is! :) :D
  • Ne kezdd el elemezni a falad színének árnyalatát, mert az is érdekesebb a tananyagnál!
  • "Oh, mit is mondott az a cuki fiú?" Na igen, azt még mindig ne.
  • "Úristen, az ott egy darázs az ablakon kívül? Mi lesz ha bejut valahogy, meg fogok halni, segítsééééég!" Nem, nem fogsz. De annak tuti nagyobb következményei lesznek, ha nem fogsz tudni holnapra semmit.
  • Ó, és ne posztold ki Snapchat-re, Instagram-ra, főleg ne Facebook-ra vagy Twitter-re (most komolyan, arra van a Snapchat :D), hogy "jaj, még milyen sokat kell tanulnom", esetleg még várd is meg a válaszokat, aztán utána kezdj el beszélgetni a nyomorodról azokkal az osztálytársaiddal, akiknek ugyanúgy meg kéne tanulnia ugyanazt, mint neked, de nem fogják tudni, mert veled beszélgetnek. :D ;)
  • És csak úgy általánosságban: ne hagyd, hogy elterelődjön a figyelmed!




NUMBER THREE: MIT CSINÁLJ, HA ELJÖN A NAGY TESZT/FELELÉS/SZÓBELI/VIZSGA IDEJE:

Hát, először is, ne stresszeld túl! Ne is legyél túl nyugodt, mert azért jó tudni, hogy van tétje a dolognak, mert különben oda sem fogsz figyelni rá. De azért semmiképpen se stresszeld túl. Tedd meg a tőled telhető legjobbat, gondolj vissza a tankönyv szövegére, vagy hogy ez miről jutott eszedbe előző alkalommal, stb. A nagy megpróbáltatás előtt igyál egy nagy pohár vizet, komolyabb dolgok előtt be is vehetsz egy C-vitamint, az elvileg serkenti az agyműködést a bevétel utáni 45 percre. Pont jó, az egy tanóra. 
Hát, igen, kábé ennyit szoktam én is csinálni. 
Ja, és ami fontos: pozitívan állj hozzá! Azt mondogasd magadnak, hogy sikerülni fog, és ne az ellenkezőjét! Ez valamikor tényleg beválik. :)






És megint bocsi a késői frissítésért, eléggé elfoglalt voltam, ahogy mondtam is. :/

Vivianne

12 megjegyzés:

  1. Névtelen1/5/15

    Lehetne havonta legalább egy új poszt? :) hiába járok fel így a friss cikk reményében.. :P

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Írtam egy posztot a problémáddal kapcsolatban, ha gondolod, olvasd el :)

      Törlés
  2. szia hogy csináltad azt amikor számlálja hogy mennyien vannak az oldalon??
    Nagyon fontos lenne!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Névtelen12/5/15

      Ez egy beépített és választható eleme a blogspotnak. De külön is be lehet írni a weboldaladba máshonnan leszedett számlálókat, csak az laikusként jóval macerásabb, és picit érteni kell hozzá. Vagy alaposan utána olvasni legalább :)

      Törlés
    2. Így van, köszönöm szépen a válaszod, Névtelen! :D :) És bocsi, hogy én nem válaszoltam hamarabb.

      Törlés
  3. Nagyon jó a blogod! (kérlek mi hamarabb válaszolj) Csak két kérdésem lenne: Melyik sablonnal kezted? És tudod vannak fent ilyen fülek és neked egy szivecske van ott a B helyett. Hogyan csináltad?

    Köszi előre a válaszod !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi :)
      Azt hiszem, Képablak volt a sablon neve.
      És nem egészen értem, hogy mire gondolsz a B-vel meg a szívecskével kapcsolatban. :/ Kifejtenéd?

      Törlés
  4. Már megoldottam :) Én nem nagyon tudok angolul, csinálnál magyar nyelvű videókat?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem tervezek magyarul videózni sajnos. :/

      Törlés
  5. Névtelen24/8/15

    Nagyon tetszenek az ötleteid, a nagyrésze rám is igaz :D

    VálaszTörlés
  6. Ha már a vidizésnél tartunk! Nem tudod, hogyan lehet egyedi indexképet betenni pl: én és a tesóm és oda lenne írva: kibírod nevetés nélkül-tesómmal! Köszi előre a választ!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Amikor már a feltöltésnél tartasz, akkor ott lesznek alul az ajánlott indexképek, az a három, amit a YouTube automatikus felajánl, hogy válassz egyet közülük, de ott van mellette egy téglalap, amibe az van írva, hogy "egyéni indexkép választása" vagy valami ilyesmi, na arra kattintva lehet tallózni . :) egyébként szerintem alapjáraton kell hozzá egy megerősítő SMS-t kérni, amiben kapsz egy kódot, amit egyszer be kell írnod YouTube-on, és akkor utána mindig engedélyezni fogja. :) ezt magától kiírja majd, hogyan kell csinálni, amikor megpróbálsz tallózni.

      Törlés